Asia-terror kunne ha utløst Iran-krig

Irans terrorbomber i Asia kunne ha utløst full krig mellom Israel og Iran. Det synes ledende militærkorrespondentene enige om. Men i praksis har Israel definert angrepene denne uken som ikke alvorlige nok.

I likhet med kolleger i andre aviser minner militærkorrespondent Jaakov Katz i The Jerusalem Post om Libanonkrigens utbrudd i juni 1982. Da ble Israels ambassadør i London, Sjlomo Argov, skutt ned på åpen gate av Jasir Arafats terrorister. Israel definerte angrepet som en krigshandling og svarte tre dager senere med full invasjon i «PLO-land» i Sør-Libanon. Også Annen Libanonkrig begynte med et terrorangrep fra Hisbolla i juni 2006. Israel svarte med full krig i løpet av få timer.

Ekte krigsråd

De første meldingene om iranske terrorangrep på israelske diplomater i India og Georgia kom rundt middagstid mandag. Da innkalte generalstabsjefen i Israel, Benny Gantz, straks til militært krigsråd. Møtesammensetningen ble tolket som tegn på at møtet ikke bare handlet om antiterror-tiltak, men om fullt krigsråd. Til stede var blant andre Israels militære etterretningssjef Aviv Kokhavi, luftvåpensjef Ido Nehusjtan og operativ divisjonssjef Jaakov Ajasj.

Men nyhetene fra New Dehli synes tidlig å ha beroliget de militære sjefene. Mens ambassadør Argov i 1982 ble liggende i koma sammenhengende i 21 år til sin død, ble kona til en israelsk militæratasjé i New Dehli, Talja Jehosjua-Kloren, denne uken ikke kritisk såret i terrorangrepet. Og i Georgia ble det samtidige terrorangrepet avverget i startpunktet.

Mislykkede bomber

Iran og Hisbolla prøvde seg på nytt neste dag med et bombe-team i Bangkok, men en av bombene eksploderte i terroristenes leilighet og en annen bombe kuttet føttene av en flyktende terrorist. Også torsdag ble et terrorforsøk mot Israels forsvarsminister Ehud Barak på statsbesøk i Malaysia avverget i selve utgangspunktet, ifølge indisk presse.

Israel skal ellers i samarbeid med andre lands etterretningstjenester ha avverget fire eller fem andre terrorforsøk de siste par månedene. Observatørene minner om at det siste uke var fireårsdag for den antatt israelske nakkestøtte-bomben som drepte Hisbollas erketerrorist Imad Mugniyeh i Damaskus i 2008. Man vektlegger også at terroristene har gjort delvis mislykkede forsøk på å feste magnetbomber til israelske diplomat-biler i et forsøk på å etterligne antatt israelske magnet-bomber som skal ha henrettet fire eller fem iranske atomvåpen-eksperter de siste årene.

Ikke forutsigelig

Militærhistorien har flere eksempler på at diplomatdrap er blitt definert som krigshandlinger. Men flere observatører antar at Israel neppe ønsker å besvare tydelige iranske provokasjoner på en så lett forutsigbar måte.

Ifølge Dennis Ross er ellers Iran etter sanksjonene nå begynt å viser tegn til ny forhandlingsvilje. USA og Israsel vil da trolig gi diplomatiske bakkanal-sonderinger nok en mindre tidsfrist, selv om sunniregimene i Den Arabiske Liga er frustrert over alle utsettelsene Vesten innvilger erkefienden i sjia-Iran.

Utskrift